Fysisk aktivitet, næringsrik mat, søvn og bedre fokus!

  1. Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet er viktig når du har mye å gjøre og forbereder deg til eksamen. Trening styrker konsentrasjon, kreativitet og hukommelse. Det er nyttig både før eksamen og under selve eksamenstiden. En treningsøkt som øker pulsen, som for eksempel en rask spasertur, effektiv styrkeøkt eller en rolig joggetur, er best for å holde deg skarp og opplagt. Utendørsaktivitet i dagslys gir også en bonus, siden det påvirker humøret og søvnen positivt. Vedlagt under dokumenter (nederst i artikkelen), finner du tre ulike styrkeprogrammer som er enkle og effektive. 

   2. Næringsrik mat

For at vi skal kunne fungere optimalt og være konsentrerte gjennom dagen, er vi nødt til å fylle på med næringsrik mat. Dette for å forsyne hjernen vår med den energien den trenger. Stabilt blodsukker vil bidra til god konsentrasjon og dermed være viktig å huske på å spise regelmessig i en hektisk eksamenstid. Du kan for eksempel ta en håndfull nøtter, spise en banan og smøre noen grove brødskiver med ditt favorittpålegg. Du kan også lage en deilig smoothie med ingrediensene du liker og tilsette litt havregryn eller nøtter.

  1. Søvn

Det er viktig å prioritere søvn, selv når vi har mye å gjøre og føler at tiden ikke strekker til. Søvn spiller en viktig rolle i læring og minne lagring. Når vi sover, forbedrer vi vår evne til å huske det vi har lært. En god natts søvn bidrar til bedre prestasjoner, økt konsentrasjon og stabilt humør. Dette er spesielt viktig i perioder hvor vi blir utfordret. Start med å etablere en fast sengetid og stå opp-tid hver dag. Dette kan bidra til å regulere søvnsyklusen din og gjøre det lettere å sovne og våkne opp til riktig tid.

  1. Fjern distraksjoner 

Oppnå bedre konsentrasjon ved å fjerne distraksjoner. Smarttelefonen kan være en stor distraksjon når vi prøver å konsentrere oss. For å skape et bedre miljø for en god leseøkt, kan du prøve å legge telefonen et annet sted. Forskning viser faktisk at dette kan være en god idé; fjerner du fristelser fra synsfeltet ditt, kan du redusere distraksjoner og øke sjansene for en produktiv dag på lesesalen. Gi det et forsøk, og se om det hjelper deg å holde fokus!

Kilder: NHI:NO, forskning.no, Hjernelege advarer mot stillesitting: – Trening er viktigere enn før – NRK Sport – Sportsnyheter, resultater og sendeplan

Dette burde du spise for å forbedre konsentrasjonen (studenttorget.no)

Brain Drain: The Mere Presence of One’s Own Smartphone Reduces Available Cognitive Capacity | Journal of the Association for Consumer Research: Vol 2, No 2 (uchicago.edu)