Å flytte for seg selv for aller første gang kan være en stor overgang. Plutselig skal du stå på egne ben, og det er ikke lenger noen som passer på når du kommer og går, hva og når du spiser, eller når du legger deg. Du har mer frihet enn du er vant til, men med denne friheten følger også en del ansvar. 
Hybellivet er spennende og gøy, men for de fleste kan det også virke litt skremmende. For noen kan det være tøft å finne seg til rette, og det er helt vanlig å være i tvil på om det kommer til å gå bra. Om du kjenner på denne tvilen - senk skuldrene! Vi er her for å hjelpe deg med å takle overgangen fra barndomshjemmet til studenthybelen. 

Her er tolv gode tips til nyinnflyttede studenter: 
1. Bruk studentsamskipnaden
Studentsamskipnaden i Ås (SiÅs) leier ut boliger, driver spisesteder, bokhandel, treningssenter, og studentposten. I tillegg har SiÅs et Studentlivssenter og andre studentgoder på campus. Les mer på nettsiden vår eller spør oss om det er noe du lurer på!

2. Engasjer deg i studentmiljøet
Å engasjere seg er en super måte å bli kjent med nye folk på, og i Ås er mulighetene mange. Du kan blant annet jobbe som frivillig på Studentsamfunnet i Ås, bli med i en forening, engasjere deg i studentpolitikken eller bli med på et idrettslag. Oversikt over lag og foreninger finner du på Samfunnet i Ås sin nettside. 

3. Hold orden på hybelen 
Prøv å gjøre det hyggelig rundt deg i studentboligen. Etter en lang dag er det er deilig å komme hjem til en ryddig og ren hybel. 

4. Skaff deg gode rutiner
Forsøk å lage deg noen gode rutiner rundt handling, klesvask, matlaging, vask av hybel og leggetid. Om du kommer inn i rutinene fra starten av, blir det enklere å ivareta dem ut gjennom semesteret. 

5. Gjør deg kjent på campus
Orienter deg og finn ut av hvor ting ligger. Hvilke aktiviteter vil du bli med på, hvor kommer forelesningene dine til å være og hvor kan du finne svar på ting du lurer på? 

6. Vær sosial
Det kan virke som om alle andre er trygge, både sosialt og faglig, helt fra starten av. Slik er det ikke. De fleste føler seg usikre til å begynne med, og det er helt naturlig. Forsøk å være imøtekommende, og ikke vent på at andre skal ta kontakt med deg. Et smil eller et «hei» til en fremmed kan bety mye!

7. Ha god kommunikasjon i kollektivet
I kollektiv bor dere ganske tett. Vær derfor tydelig, og ta opp ting som kan skape utfordringer i bofellesskapet. Skal du dele bad med noen, er det greit å avtale når og hvordan dere skal dele på renholdet. Bli enige om hvilke eiendeler du ser på som personlige og hvilke som kan deles. På felleskjøkken har du en unik mulighet til å bli kjent med andre. Her er det også viktig å bli enige om renhold, orden, rutiner, søppeltømming og kanskje felles innkjøp til middager innimellom. 

8. Husk innboforsikring
Som leietaker hos studentsamskipnaden er du ikke dekket av innboforsikring gjennom SiÅs Bolig. SiÅs har vanlig huseierforsikring, og denne dekker ikke tyveri eller skade på ting som oppbevares i boligen. Derfor er det viktig at du har din egen forsikring. 

9. Disponer pengene 
Tenk smart når det kommer til pengebruk. Det kan være lurt å sette opp et budsjett, slik at du får en omtrentlig oversikt over økonomien din.  

10. Tenk gjenbruk 
Brukt er bra, økonomisk og miljøvennlig. Et godt tips er derfor å kjøpe det du trenger brukt, om det er mulig.  

11. Du er ikke alene
Det kan være skummelt å komme til et nytt sted med mange ukjente folk, men husk at de fleste er i samme situasjon som deg. Ensomhet er en normal følelse som alle kjenner på innimellom. 
Skap en vennesirkel med folk du føler deg trygg på, og sammen kan dere kanskje utvide den?
Det kan være en stor overgang å ha færre folk rundt seg som man er vant til hjemme. Det er derfor både fint og lurt å også kunne trives i eget selskap.  

12. Husk at hjelpen er nær
Hjelpen er nær dersom du føler på ensomhet eller har andre utfordringer. Samtaleterapeut, psykolog og studentprest er tilgjengelig for deg som trenger noen å prate med.  
SiÅs Helse